Vanmorgen het gras effe zat, de auto gepakt en er vandoor gegaan. Richting en bedoeling vagelijk in het hoofd en begonnen met het schoonspuiten van de auto. Twee auto's heeft zo z'n voor- en nadelen, maar daarover een andere keer. Nu had de nieuwe bak een paar weken stilgestaan. Netjes onder een afdak maar open rondom en daardoor was het prachtige blauw door de gele laag pollen, die de wagen overdekte, een vies onbestemd groen kleurtje geworden. Na een inweek-, was- en spoelbeurt bij een hogedrukspuitpunt kon ik verder in een auto met een warme donkerblauw glanzende buitenkant.
De bedoeling was een beetje door de omgeving slingeren over de mooie en nauwelijks gebruikte departementale wegen, die dit landje rijk is. Veel te breed voor de verkeersfrequentie maar heerlijk om jezelf uit te laten, vooral op zondagochtend. Ruim voor twaalven, ruim voordat alle mogelijke categorieën zondagsrijders je het leven zuur maken door gebrek aan voldoende inhaalgelegenheid. Want zo heerlijk als het rijdt, overzichtelijk zijn ze niet, die wegen.
Ik wilde me naar goed Franse gewoonte een uitgebreide maaltijd gunnen, zonder daar meer voor te hoeven doen dan deze naar binnen te schuiven. Geen simpele maagvulling, maar iets wat het oog en de tong streelt en me langer dan 20 minuten van de straat houdt. Brantôme is dan een goede plek omdat door het toeristische karakter voldoende fatsoenlijke restaurants op loopafstand van elkaar liggen. Het is iets van vijf kwartier rijden. Bij binnenkomst over de door platanen geflankeerde laan was snel duidelijk dat 'íets' gaande was in het dorp. Het is er altijd wel drukker dan elders maar de drukte die ik zag leek wel zomers.
Er was Expo, rommelmarkt èn kermis. Die laatste twee à la maar een Expo, een soort wereldtentoonstelling maar dan met de loodgieter van om de hoek, de garagehouder annex peugeot/citroën/renault-dealer en hun collega ondernemers uit de niet zo wijde omtrek. Dit aangevuld met wat minder lokale nijverheid, die op alle jaarmarkten is te vinden, enkel buvetten en niet te vergeten diverse eettenten. Vanuit het weiland dat als parkeerplaats fungeerde in een snelle boeg over het Expo-terrein gelopen, de kermis links laten liggen en een vluchtige blik over de rommel laten glijden, waar ikzelf thuis meer dan genoeg van heb. Ik wilde eten en ben wat vitrines met menukaarten afgelopen. De Saveurs veroorzaakten de grootste speekselproductie en dus naar binnen gegaan.
Champagne, pompoen-knoflookpuree om te snacken, zalmtartaar als amuse voor de bouche, duo foi gras met tomatenjam en gebakken op bladeerdeeggebakje met abrikozen, foei-foei maar lekker, een zeebaars op een groentepuree met verse groene asperges, rozijnen en roomsauce en een glaasje rosé, kaas en een nougatglacée met aardbeiencoulis. Ondertussen heel interessant op mijn iPhone zitten kloten met twitter en het maken van aantekeningen. Drie uurtjes waren zo voorbij en het zoefde heerlijk retour.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten